ПОРАДА

Полтавська обласна сільськогосподарська дорадча служба

  • Курси валют НБУ

    Завантажую...
    Курсы НБУ на сегодня
  • Новини економіки

  • Друзі сайту

Характеристика сортів картоплі німецької селекції

Автор: Василь Дутка Видано: 23 лютого 2012

КОЛЛЕТТА

Дуже ранній столовий сорт. Приваблива форма картоплини

• Великі рівні картоплини
• Відмінні смакові властивості
• Дуже добре зберігається

Дозрівання Дуже раннє. Дозволяє збирати врожай два рази на рік
Кулінарний тип (EAPR) А (салатний тип)
Споживчі якості Відмінні смакові властивості, великі рівні картоплини
Врожайність Вище середньої в своїй групі сортів
Проростання Раннє, швидко формує кущ
Період спокою Високий, дуже високий. Дуже добре зберігається
Картоплина
Форма
Глибина залягання вічка
Шкірка

Колір м’якоті

Подовжено-овальна
Поверхнева
Дуже гладенька, жовта

Жовтий (кремовий)

Стійкість до:
PCN (нематода)
Вірус Y (PVY)
Скручування листя  (PLRV)
Фітофтороз
Чорна ніжка
Парша звичайна
Ro 1
Дуже висока
Добра
Добра
Висока
Добра
Чутливість до:
Появи плям

Потемніння після варіння

Механічних пошкоджень

Низька

Немає

Середня

КОЛЛЕТТА за умов регулярного зрошування у поєднанні з внесенням добрив дає дуже якісний врожай рівних, крупних картоплин. Перед тим, як садити рекомендовано прогрівання та пророщування насіння.

КОЛЛЕТТА, як сорт, який починає дуже рано давати плоди, потребує обережного ставлення при посадці та зборі врожаю. Необережне ставлення спричинить пошкодження картоплин та скоротить строк зберігання зібраної картоплі.

ПРЕСТО

Дуже ранній сорт з раннім формуванням шкірки та високою врожайністю

• Відмінні смакові якості
• Дуже швидко формує шкірку
• Висока врожайність з великим відсотком товарних картоплин

Дозрівання Дуже раннє. Швидко формує шкірку на картоплині
Кулінарний тип (EAPR) В (підходить для смаження)
Споживчі якості Якісний комерційний сорт. Відмінний смак.
Врожайність Висока. Середні та великі картоплини однакової форми
Проростання Спочатку уповільнене, потім- швидке
Період спокою Від середнього до високого
Картоплина
Форма
Глибина залягання вічка
Шкірка

Колір м’якоті

Овальна
Поверхнева
Гладенька, жовта

Жовтий

Стійкість до:
PCN (нематода)
Вірус Y (PVY)
Скручування листя   (PLRV)
Чорна ніжка
Фітофтороз
Парша звичайна
Ro 1, Ro 4
Дуже висока
Висока, дуже висока
Висока
Висока
Середня
Чутливість до:
Появи плям

Потемніння після варіння

Механічних пошкоджень

Низька – середня

Незначна

Середня

ПРЕСТО вимагає обережного догляду, особливо на початку періоду дозрівання. Основний врожай формується на 45-55 день після посадки.

Слід уникати ґрунту з високим ризиком зараження паршею. Прогрівання, внесення добрив та пророщування перед висаджуванням прискорять дозрівання, формування шкірки на картоплині та збільшать урожайність. Щільність висаджування має бути близько 40 000 рослин/га.

ФІНКА

Дуже ранній промисловий сорт високої якості

Однакові великі картоплини
Дуже ранній високоврожайний сорт
Відмінні смакові якості

Дозрівання Дуже раннє
Кулінарний тип (EAPR) В (підходить для смаження)
Споживчі якості Якісний комерційний сорт. Насичений жовтий колір м’якоті Відмінний смак
Врожайність Висока. Великі картоплини однакової форми
Проростання Швидке
Період спокою Високий
Картоплина
Форма
Глибина залягання вічка
Шкірка
Колір м’якоті
Овальна
Поверхнева
Гладенька, жовта

Жовтий

Стійкість до:
PCN (нематода)
Вірус Y (PVY)
Скручування листя (PLRV)
Фітофтороз
Чорна ніжка
Парша звичайна
Ro 1, Ro 4
Висока, дуже висока
Висока
Висока
Висока
Середня, висока
Чутливість до:
Появи плям
Потемніння після варіння Механічних пошкоджень
Низька, середня
Незначна
Середня
ФІНКА має гарну стресостійкість, але рекомендується певний контроль за профілактикою хвороб.Слід уникати ґрунту з високим ризиком зараження паршею. Прогрівання та пророщування перед висаджуванням покращать дозрівання, прискорять формування шкірки та збільшать врожайність. Щільність висаджування має бути близько 46 000 рослин/га.

____________________________________________________________________

АНУШКА

Ранній сорт салатного типу. Високоврожайний

Відмінні смакові якості
Висока врожайність
Придатний для раннього пакування

Дозрівання Раннє
Кулінарний тип (EAPR) А-В (салатний тип, підходить для смаження)
Споживчі якості Салатна картопля високої якості, висока кулінарна цінність, чистий та стійкий жовтий колір картоплини
Врожайність Висока, Середні та великі картоплини однорідної форми
Проростання Швидке
Період спокою Високий, добре зберігається тривалий період
Картоплина
Форма
Глибина залягання вічка
Шкірка
Колір м’якоті
Овально-кругла
Поверхневе
Дуже гладенька, жовта
Від жовтого до глибокого жовтого
Стійкість до:
PCN (нематода)
Вірус Y (PVY)
Скручування листя  (PLRV)
Фітофтороз
Чорна ніжка
Ризоктонія
Парша звичайна
Ro 1
Середня-висока
Висока
Висока
Висока
Середня-висока
Середня-висока
Чутливість до:
Появи плям

Потемніння після варіння

Механічних пошкоджень

Середня-низька

Незначна

Середня

АНУШКА має однорідні середні та великі картоплини з дуже красивою шкіркою. Рекомендується прогрівання та пророщування перед висаджуванням, щоб прискорити дозрівання, формування шкірки та підвищити урожайність.

Рекомендована щільність висаджування 42 000 рослин/га.

БЕЛЛАРОЗА

Ранній сорт з червоною шкіркою

Ранній і високоврожайний сорт
Має великий розмір картоплин
Стійкий до засухи
Стійкий до проростання

Дозрівання Раннє
Кулінарний тип (EAPR) В (підходить для смаження)
Споживчі якості Відмінні смакові властивості. Чудово підходить для промислового вирощування
Врожайність Дуже висока, середні та великі картоплини
Проростання Раннє, швидко формує кущ
Період спокою Високий, добре зберігається тривалий період
Картоплина
Форма
Глибина залягання вічка
Шкірка
Колір м’якоті
Овальна
Від поверхневої до середньої
Ледь шершава, червона
Від світло-жовтого до кремового
Стійкість до:
PCN (нематода)
Вірус Y (PVY)
Скручування листя (PLRV)
Фітофтороз
Чорна ніжка
Парша звичайна
Ro 1, Ro 4
Дуже висока
Дуже висока
Висока
Висока
Висока
Чутливість до:
Появи плям
Потемніння після варіння Механічних пошкоджень
Низька
Дуже незначна
Середня
БЕЛЛАРОЗА невибаглива до ґрунту та наявності поливу. Має хорошу стійкість до посушливих умов клімату та стійка до проростання.

БЕЛЛАРОЗА дає великі картоплини (деякі досягають ваги 800г та більше), вкриті червоною шкіркою. Рекомендована щільність висаджування – 46 000 рослин/га.

БЕЛЛАРОЗА має важливу перевагу – пластичність, яка дозволяє використовувати її як «стартовий» сорт для підприємств, які тільки почали вирощувати картоплю.

ВІНЕТА

Високоякісний комерційний сорт

Відмінні смакові властивості
Стійкий сорт до механічних пошкоджень та засухи
Добре зберігається

Дозрівання Раннє
Кулінарний тип (EAPR) В (підходить для смаження
Споживчі якості Гарні смакові якості
Врожайність Дуже висока, картоплини однорідної форми
Проростання Раннє
Період спокою Високий, добре зберігається тривалий період
Картоплина
Форма
Глибина залягання вічка
Шкірка
Колір м’якоті
Овально-кругла
Від поверхневої до середньої

Ледь шершава, жовта
Світло-жовтий

Стійкість до:
PCN (нематода)
Вірус (PVY)
Скручування листя   (PLRV)
Фітофтороз

Чорна ніжка
Парша звичайна

Ro 1
Дуже висока
Дуже висока

Висока

Висока
Висока

Чутливість до:
Появи плям

Потемніння після варіння

Механічних пошкоджень

Середня

Незначна

Низька

ВІНЕТА дуже стійка до механічних пошкоджень та засухи, а тому рекомендується для регіонів з несприятливими кліматичними умовами. Не вимоглива до ґрунтів. Рекомендовано попереднє пророщування насіння для збільшення врожайності.

ДЖЕЛЛІ

Середньоранній сорт. Придатний для виробництва картоплі фрі та чіпсів

Сорт з високим потенціалом врожайності
Високий вихід товарних картоплин
Відмінні смакові властивості

Дозрівання Середньораннє
Кулінарний тип (EAPR) В (підходить для смаження)
Споживчі якості Якісна промислова картопля, підходить для приготування чіпсів та фрі
Врожайність Дуже висока. Картоплини однорідної форми середнього та великого розміру
Проростання Раннє
Період спокою Високий, добре зберігається при тривалому періоді зберігання
Картоплини
Форма
Глубина глазка
Кожура
Цвет мякоти
Овальная
Очень поверхностная
Светло-желтая, гладкая
Желтый
Стійкість до:
PCN (нематода)
Вірус Y (PVY)
Скручування листя (PLRV)
Фітофтороз
Чорна ніжка
Парша звичайна
Ro 1, Ro 3-5
Висока, дуже висока
Висока
Висока
Висока
Висока
Чутливість до:
Появи плям
Потемніння після варіння  Механічних пошкоджень
Низька
Немає
Низька
ДЖЕЛЛІ не дуже вибаглива до клімату та грунту. Також вона дуже стійка до засухи. Незважаючи на це, регулярний полив у поєднанні з внесенням добрив будуть сприятливо впливати на врожайність.

ДЖЕЛЛІ має середні та великі картоплини однакової форми. Рекомендована щільність висадження 46 000 рослин/га.

ДЖЕЛЛІ за своїм генетичним потенціалом є одним з найпродуктивніших сортів. Має високий вихід товарних картоплин з відмінними смаковими та зовнішніми якостями.

Інші публікації в рубриці Рослинництво:

Написати коментар