ПОРАДА

Полтавська обласна сільськогосподарська дорадча служба

  • Курси валют НБУ

    Завантажую...
    Курсы НБУ на сегодня
  • Новини економіки

  • Друзі сайту

Рослинні олії. Види. Застосування.

Автор: Василь Дутка Видано: 15 серпня 2011

Рижієва олія Олія, вироблена шляхом пресування або екстракції насіння рижію олійної рослини родини хрестоцвітих. Жирнокислотний склад рижієвої олії; %:

рижій

Олія рижію за своїми харчовими якостями поступається соняшниковій і гірчичній. Застосовується при оліфоварінні: суміш рижієвої олії з лляною (1:1) робить цю оліфу не гірше лляної. У миловарінні з олії рижію одержують якісне зелене мило. Застосовується рижієва олія в металургії і в медицині. Гірчична олія Олія, вироблена шляхом пресування або екстракції насіння гірчиці сарептської і гірчиці білої, олійної рослини родини хрестоцвітих. Жирнокислотний склад гірчичної олії; %:

гірчиця

Оптимальне поєднання незамінних полінасичених жирних кислот – лінолевої і ліноленової – робить гірчичну олію біологічно цінним і високоякісним харчовим продуктом. Вона застосовується у консервній, маргариновій, миловарній, текстильній, фармацевтичній галузях промисловості, у хлібопекарському та кондитерському виробництвах. Як вторинний продукт переробки насіння гірчиці сарептської отримують гірчичний порошок і ефірну олію, які використовуються у медицині і хімічній промисловості. Ріпакова олія Олія, вироблена шляхом пресування або екстракції насіння ріпку ерукового і безерукового, олійної рослини родини хрестоцвітих. Жирнокислотний склад ріпакової олії; %:

ріпак

Безерукова ріпакова олія вміщує біологічно цінні жирні кислоти і широко застосовується як харчова у виробництві маргаринів, майонезів, кулінарних жирів, салатних олій, а також при виготовленні білої харчової жерсті. Окрім того до складу ріпакової олії входять ізотіоціанти (т.з. ефірні алілові олії), яким притаманні антибіотичні властивості, і які з успіхом використовуються для лікування різних інфекцій, збільшення капілярної резистентності. На технічні цілі використовують ріпакову олію з високим вмістом ерукової кислоти, адже її похідні надають еластичність полімерній плівці, використовується у виробництві нейлонів, пластифікаторів, оліф, алкідних смол, модифікованих каучуків, поверхнево-активних речовин, технічного і медичного гліцерину, антифрикційних мастил. З ріпакової олії можливе виробництво екологічно чистого біодизельного пального, отримуваного з поновлюваної сировини. Потужність двигуна при цьому зменшується лише на 5%, а трактор МТЗ-80 може рік працювати на пальному, отриманому з олії ріпаку, зібраного з 8-10 га. Лляна олія Олія, вироблена шляхом пресування або екстракції насіння льону олійного. Жирнокислотний склад лляної олії, %:

льон

Наявність у лляній олії двох незамінних кислот – лінолевої і ліноленової – робить його біологічно цінним харчовим продуктом. Лляна олія застосовується у дієтичному харчуванні хворих з порушенням жирового обміну, атеросклерозом, ішемічною хворобою серця, гіпертонічною хворобою, цукровим діабетом, при цирозі печінки, гепатиті, жировій дистрофії печінки. З олії одержують препарат лінетол, який застосовують для профілактики і лікування атеросклерозу, опіків і променевих ушкоджень шкіри. Лляна олія – висихаюча олія, що і визначає головне спрямування застосування її як сировини у виробництві високоякісних оліф, алкідних смол, олійних лаків, м’яких сортів мила, компоненту лінійних кріплювачів. Широко використовується лляна олія як зв’язувальна при виготовленні медичних мазей. Жирні кислоти лляної олії застосовуються у виробництві уралкідів і низькомолекулярних поліамідів. Соняшникова олія Олія, вироблена шляхом пресування або екстракції насіння соняшнику. Це основна харчова олія нашої країни, на частку якої припадає ¾ загального виробництва олій. Жирнокислотний склад соняшникової олії; %:

соняшник

Основною кислотою соняшникової олії є незамінна лінолева кислота, якій притаманна висока біологічна активність, котра прискорює метаболізм ефірів холестерину. Збалансована за вітамінами групи А соняшникова олія регулює обмін речовин, підвищує стійкість організму проти інфекцій, а вітаміни групи К нормалізують кровотворення, підвищують зсілість крові. На основі соняшникової олії виробляють лікувально-профілактичні продукти, яким притаманні епітелізуючі, ранозагоювальні, болезаспокійливі властивості, а також такі засоби, що використовуються при алергічних захворюваннях, опіках і при необхідності підвищення стійкості тканин проти опромінення. Використовується соняшникова олія у виробництві оліф, олійних лаків і емалей, пластифікаторів синтетичних смол, поверхнево-активних сумішей, технологічних мастил, мастильно-охолоджувальних рідин. Натрієві, калієві, літієві солі тригліцеридів і жирних кислот, які утворюються при рафінації соняшникової олії, використовуються у миловарній галузі промисловості і у виробництві синтетичних миючих засобів. Сафлорова олія Олія, вироблена шляхом пресування або екстракції насіння сафлору. Жирнокислотний склад сафлорної олії; %:

сафлора

Як видно з жирнокислотного складу олії, сюди входить лінолева кислота, яка є незамінною, і це робить її цінним харчовим продуктом. Вона відноситься до напіввисихаючих, а за своїми смаковими якостями не поступається соняшниковій. Сафлорову олію також використовують у харчовій галузі промисловості, при виготовленні маргарину. Кунжутова олія Серед олійних рослин кунжут є однією з цінних культур, яка має олію з високими харчовими якостями. Вона виробляється шляхом пресування або екстракції насіння. Жирнокислотний склад кунжутової олії; %:

кунжут

Олія кунжуту, або сезамова олія, має високі смакові властивості, подібна оливковій та часто заміняє її. Використовується кунжутна олія безпосередньо в їжу, для виробництва кондитерських виробів, високоякісних консервів, маргарину, а також застосовується у медицині (для покращення зсідання крові, виводить холестерин з організму людини, використовується при лікуванні астми) та у косметології. Із очищеного насіння кунжуту одержують тахінну олію, яка використовується для виготовлення халви. Макуха кунжуту надзвичайно поживна, містить до 40% білка, який засвоюється на 92%. Навіть клітковина макухи засвоюється організмом людини на 75%. Тому вона використовується не тільки на корм худобі, а і для виробництва кондитерських виробів та дієтичних продуктів для людини. Макова олія Виробляється шляхом пресування або екстракції насіння маку, олійної рослини родини макових. Жирнокислотний склад макової олії; %:

мак

Насіння олійного маку містить 40-50% високоякісної олії, що за якісними показниками та хімічним складом переважає оливкову, має приємний смак і запах. Важливою особливістю макової олії є повільна згіркність унаслідок чого вона широко застосовується в кондитерській, консервній, хлібопекарській і парфумерній промисловості. Макова олія використовується також у лакофарбовій галузі промисловості при виготовленні фарб, оліфи, мила. Клінічні дослідження показали, що макову олію, яка містить велику кількість вітаміну Р, простогландинів та інших активних сполук, завдяки своїм лікувальним властивостям застосовують при лікуванні багатьох патологій, в тому числі й онкозахворювань. Рицинова олія Олія, яку одержують з насіння рицини звичайної (Ricinus communis L). Вона відноситься до групи невисихаючих рідких олій. Жирнокислотний склад рицинової олії; %

рицина

За складом та якістю рицинова олія суттєво відрізняється від інших олій. Вона характеризується високим вмістом гліцеридів рицинолевої кислоти та дуже низьким вмістом насичених кислот, що є однією з основних та цінних біохімічних ознак цієї культури. Серед олійних культур немає представників з олією такого ж чи близького складу. Із відомих олій природного походження рицинова має найбільшу питому вагу, найвищу в’язкість, найбільшу розчинність у спирті, але в той же час не розчиняється у бензині та інших органічних розчинниках. Температура спалаху для неї 300 до 310° С, а температура загустіння -18 до -20° С. Завдяки таким виключним фізико-хімічним властивостям рицинова олія та продукти її переробки широко використовуються у хімічній, машинобудівній, радіоелектронній, електротехнічній, поліграфічній та інших галузях промисловості, а також у ракетній техніці, авіації, залізничному та автомобільному транспорті, у медицині та косметології. Соєва олія Рідка олія густого бурштинного кольору з приємним оріховим смаком і запахом, отримана шляхом пресування насіння сої з подальшою багатоступінчастою рафінацією. Жирнокислотний склад соєвої олії; %:

соя

З усіх рослинних жирів соєва олія має найвищу біологічну активність і засвоюється організмом на 99,7%, а крім того за своїм складом саме соєва олія ближче всього до жиру коров’ячого молока. Поряд з таким життєво необхідним ненасиченими жирними кислотами, як лінолева (яка призупиняє ріст ракових клітин), містить високоцінний лецетин і природний вітамін Е 1 (необхідний для нормальної роботи статевих залоз), представлений у високому вмісті токоферолів, і вітамін С, солі кальцію, натрію, магнію, фосфору. Крім того, соєва олія має добрі смакові і кулінарні якості, сприяє покращенню обміну речовин та роботи кишківнику, вона – прекрасний профілактичний засіб проти атеросклерозу. У світі, окрім сої, практично відсутні культури з таким багатоцільовим використанням. Гарбузова олія

гарбуз

Рекомендації із застосування: рекомендується як біологічно активна добавка до їжі — додаткового джерела поліненасичених жирних кислот (ПНЖК) і вітаміну Е. Дорослим приймати по 8 капсул 3 рази в день під час їжі, що забезпечує 36% добової потреби організму в ПНЖК і 24% вітаміну Е. Тривалість прийому 1-2 місяці, при необхідності можна повторювати. Перед застосуванням рекомендується проконсультуватися з лікарем. Протипоказання: індивідуальна нестерпність компонентів БАД. Форма випуску: капсули масою 300 мг Строк придатності капсул: 24 місяця від дати виготовлення

Інші публікації в рубриці Рослинництво:

Написати коментар